Konkurs Nafa Young

Designers Competition

2015/2016

Dzięki współpracy z Kanadyjskim domem aukcyjnym NAFA z siedzibą w Toronto organizujemy konkurs na projekt odzieży z wykorzystaniem futer naturalnych. Program obejmuje kilka etapów i daje młodym, utalentowanym ludziom możliwość zapoznania się z wyjątkowym surowcem, jakim jest futro naturalne oraz poznania i doskonalenia technik obróbki tego produktu. W programie są warsztaty i szkolenia.

Autorzy najciekawszych projektów zostaną zaproszeni na całkowicie opłacone, tygodniowe szkolenie, które odbędzie się w studio NAFA w Toronto.

Zapraszamy !

termin zgłoszenia 31-07-2015
czas trwania 30.06.2015 - 30.04.2016
warsztaty Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania , Łódź

Szkolenie, Łódź

Dzięki uprzejmości władz Wyższej Szkoły Sztuki i Projektowania w Łodzi, w dniu 29 września 2015r., zaprosiliśmy zgłoszonych projektantów na warsztaty podczas których zaprezentowano rodzaje skór futerkowych oraz zakres ich użycia w projektowanej odzieży.

Uczestnictwo w warsztatach było pierwszym warunkiem udziału w konkursie.

Warsztat został prowadzony przez przedstawicielkę NAFA Toronto - Lumin Yao oraz przedstawiciela Stowarzyszenia Futrzarzy Polskich.

Podczas warsztatów młodzi adepci otrzymali szczegółowe instrukcje dotyczące dalszych etapów konkursu. Była to też możliwość by u źródła uzyskać odpowiedzi na nurtujące pytania.
Udział w warsztatach był bezpłatny.

ELIMINACJE

Do końca października 2015 wyznaczony był czas przyjmowania od projektantów szkiców ich projektów z wykorzystaniem futra naturalnego.

Spośród przysłanych aplikacji, Zarząd Stowarzyszenia Futrzarzy Polskich wraz z przedstawicielami Studio Nafa wybrali 5 finalistów, których odzież przejdzie zostanie uszyta dla celów konkursu

Z przyjemnością prezentujemy projektantów, których prace zwróciły naszą uwagę : ANNA NAWROCKA, KAMIL HALA, PAULA ŚMIEJKOWSKA, MAŁGORZATA KRYGER, MAJA HNAT

Życzymy powodzenia!

Anna Nawrocka
Małgorzata Kryger
Paula Śmiejkowska
Kamil Hala

Wyniki Konkursu

Dzieła pięciu finalistów najpierw zaprezentowano na kwietniowej Gali Fashion Expo w Szczecinie, a następnie przekazano je do Toronto, gdzie podczas kwietniowej aukcji w NAFA przy ogromnym zainteresowaniu wybrano finalistę.

Ostatecznego wyboru dokonało siedmiu ekspertów z NAFA i Stowarzyszenia Futrzarzy Polskich.

Sędziami byli:

Rob Cahill, Starszy Wiceprezes ds. Marketingu

Diane Benedetti

Cody Bokshowan, Dyrektor Kreatywny

John Kehagias, Starszy technik Studio NAFA,

Lumin Yao, Dyrektor Zarządzająca Studio NAFA

Monika Andrzejewska, Stowarzyszenie Futrzarzy Polskich

Krzysztof Pioszyk, Stowarzyszenie Futrzarzy Polskich

Pierwsze miejsce zajęła pani Anna Nawrocka z Wieliczki. Otrzymała ona szansę uczestnictwa w tygodniowych kreatywnych warsztatach w Studio NAFA w Toronto.

„Z niecierpliwością oczekujemy latem tego roku na możliwość goszczenia wszystkich zwycięzców każdego z naszych konkursów dla projektantów w prawdziwie międzynarodowym gronie” powiedział Rob Cahill, Starszy Wiceprezes NAFA ds. Marketingu.

Dziękujemy producentom, dzięki którym projekt ten został zrealizowany:

Nutrex

Parys Furs

Fur-Top

Wyprawa Skór Futerkowych Leon Nowak

Zakład Krawiecko Kuśnierski Fashion.

Ponadto, szczególne podziękowania należą się Pani dr Joannie Satoła - Staśkowiak z Wyższej Szkoły Sztuki i Projektowania w Łodzi, za jej gościnność i pomoc w zorganizowaniu tego wydarzenia.

Warsztaty Studio Nafa Toronto - relacja zwyciężczyni

Prezentujemy Państwu relacje Pani Anny Nawrockiej zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu współorganizowanego wraz ze Studiem Nafa.

Jej relacja do pobrania TUTAJ.